04 d’abril 2007

L'APADRINAMENT DEL DIA



Apadrina una paraula
Paraules en vies d’extinció

Acaçar, ble, deixondir-se, homeier, xarreta... (català) / Balde, tendal, bochinche, gaznápiro, trápala... (castellà). Ens van faltant dits per assenyalar totes aquestes coses que es converteixen en espectres del passat, perquè la paraula està en desús.

L’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i la Escuela de Escritores de Madrid volem celebrar la diada de Sant Jordi d’enguany proposant-te una tasca d’amor a la llengua: apadrinar paraules en vies d’extinció o, per predicar amb l’exemple i rescatar del desús el terme exacte que les designa, paraules obsolescents.

Tothom, amb més o menys intensitat, té alguna paraula associada al cor, adscrita a la memòria, ressò de la nostra infància remota. Aimia, zing-zing, gambirot / Chiquilicuatre, locatigüisquis, pintiparado. Una paraula que fa anys que no escoltes i que, en canvi, et pertany. Tufejar, tau-tau, xibiu / Abarloar, organdí, zarzaparrilla. Una paraula, a la fi, que t’agradaria que seguís viva.


Volem que participis a recuperar el major nombre possible de paraules amenaçades, o d’accepcions de paraules, que mereixen ser rescatades de l’oblit. El pròxim dia 23 d’abril, amb les paraules apadrinades per tothom que participi en aquesta iniciativa, crearem www.reservadeparaules.org / www.reservadepalabras.org, un espai on les trobaràs sempre que vulguis per no haver d’assenyalar amb el dit allò que designen.


Com apadrinar

Per apadrinar una paraula solament has d’introduir el teu nom, el correu electrònic, la paraula que vols apadrinar, el seu significat i un breu comentari amb els motius que tens per fer-ho en aquest formulari:
Clica aquí per apadrinar una paraula en català
Clica aquí per apadrinar una paraula en castellà
També podràs votar per cinc paraules que hagin proposat altres internautes.Entre totes les persones participants, l'Escola d'Escriptura sortejarà una matrícula gratuïta en un curs de 90 hores (curs 2007/08). El termini de participació s'inicia dissabte dia 31 de març, i es tanca dissabte dia 21 d'abril de 2007.
Carme Riera , escriptora, ha triat la paraula: blauet Per les següents raons: Perquè està en desús en les dues llengües (en català i en castellà). Aspecte de color blau que es donava a les mitges de seda blanca i a altres peces de vestir.

Joan Margarit , poeta, ha triat la paraula: userda Per les següents raons: Sinònim d'alfals
Free counter and web stats