07 d’octubre 2008

LA HIPOTECA DEL DIA


Wola a toton, ja fa dies i dies q penso molt en la crisi aquesta. Hi penso perquè m’està afectant, no només a la feina sinó, també a nivell particular, m’imagino que com a tots, és a dir amb la pujada de la hipoteca, la pujada dels preus del menjar, de la benzina, de tot, i que fa que tinguem menys diners disponibles a final de mes per dedicar a les coses que ens agraden. I clar això ens afecta la vida quotidiana i ens modifica els comportaments.
Però avui us vull explicar una mica això de la crisi. Per que tots sabem que està aquí però no sabem d’on ha vingut. Tot va començar per l’avarícia d’uns quants senyors que..... ui! no, no, no puc començar així, recomenço:
Tot va començar als Estats Units, quan uns senyors mooolt rellestos es van inventar una cosa q es deia HIPOTEQUES SUBPRIME.... a veure si us explico bé que punyetes son les hipoteques subprime aquestes, o també les podem anomenar hipoteques de merda.
Quan l’any 2001 va petar la bombolla d’internet als Estats Units i moltes de les empreses de Silicon Valley van petar, el Banc Central dels Estats Units ( que es diu Reserva Federal) va baixar el tipus d’interès fins l’1%, per recuperar l’economia. Això fa que el preu del diner sigui molt barat i que tothom es pugui permetre anar a un banc a demanar préstecs i hipoteques. De manera q apali! tothom a comprar cases i pisos i torres i mansions. Vulguis o no, si hi ha més demanda de qualsevol cosa, sempre puja el preu de la cosa. I així va passar amb el preu de les vivendes, tant aquí com allà. En pocs anys els preus s’han disparat, ja ho sabeu.
I mentrestant q feien els bancs? Guanyaven pocs diners, perquè el tipus d’interès era baix. I uns senyors moooolt rellestos van tenir dues idees genials per guanyar més calerons:
1. Donar hipoteques més arriscades, de manera q podrien cobrar un interès més alt i
2. donar-ne més, moltes més, per guanyar més, clar!.

Com s’ho van fer en cada cas?
1. Van oferir hipoteques a clients sense ingressos, sense feina, sense propietats, es deien clients NINJA, (que vol dir No Incomes No Job, No Assets). Bona idea eh?
I clar, els hi cobraven un tipus d’interès més alt, perquè hi havia més risc, però com eren tan espavilats els hi donaven les hipoteques per un valor més alt que el valor de la casa, perquè amb el boom immobiliari en pocs mesos aquella casa valdria més que l’import del préstec concedit. I no pasa res, com l’economia anava molt bé, si algun ninja es quedava sense feina, ja trobaria unaltre feina i podria continuar pagant la hipoteca. I durant un temps tot això va funcionar, els Ninja pagaven les hipoteques, i com els havien donat més diners del que valia la seva casa doncs també es van poder comprar un cotxe, anar-se’n de vacances, casar els fills i comprar un gos. O dos. I feien barbacoes els diumenges al jardí.
Les hipoteques normals, que tenen un risc normal de ser impagades s’anomenen Hipoteques Prime, com la meva o com la vostra, les hipoteques de merda aquestes, amb un risc molt alt de ser impagades es diuen HIPOTEQUES SUBPRIME.

Demà us explicaré com ho van fer per donar més i més i moltes més hipoteques subprime, i ja us podeu anar imaginant tots com és que la cosa ha petat. O no?

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

i suposo que tb m'explicaràs què he de fer dels pocs estalvis que tinc oi? ... pq jo ja em veig anar a la caixa i trobar la porta abaixada... i llavors què? ... per reactivar la sortida de la crisi potser podria comprar un pis no? ... però clar, no em concediran la hipoteca oi? ... ai doncs llavos què he de fer? estic pillat, he entrat en un bucle ... booom!

jr

3:44 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Em sembla que això acabarà que els que paguem les hipoteques "prime", tornarem a fer el "prime" i acabarem pagant la nostra hipoteca i la del subprime i les vacances dels que es dediquen a donar hipoteques a "primes"

t+-
pd (això que es el proleg?)

11:59 p. m.  
Anonymous Anònim said...

DEIXEU-VOS DE MENJAR-VOS EL TARRO I NO SIGUEU GUILIPOLLES, LA COSA ES MOLT SENCILLA, QUE JA SOU UNA MICA GRANDETS, COLLONS!:

LA BANCA SIEMPRE GANA!


Xavier

11:14 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home

Free counter and web stats