LA FORNAL DEL DIA
A terrades de nit fa por
A terrades de dia, la vida fa goig.
A terrades de dia, la vida fa goig.
LA NIT
Es diu q el Santuari de la Salut no va ser construït només com a lloc de peregrinatge per tots els habitants de l’Empordà, sinó per protegir a Terrades de les males influències de les llegendàries bruixes i vampirs del veí poble de LLERS.
El Castell de Llers ha estat durant molts segles al bell mig d’històries de bruixes i vampirs. Es diu que en ell va viure el primer vampir conegut en el mon occidental (segle XII, molt abans que Dracula, però la seva llegenda es va transmetre per tradició oral i per això és molt menys popular). Es deia Estruc i hi ha diferents versions de com va arribar a ser-ho. Ara us les explico.
Però Terrades també és zona de bruixes, on es sap que quan bufa el vent de Tramuntana pots escoltar els seus laments violentament transportats de totes les bruixes que van viure i viuen en aquelles terres.
Com deia, la llegenda diu que el comte Estruch o Strucc, era un noble d’origen germànic de la cort de Pere II d’Aragó (o Pere el Catòlic) que va destacar en la batalla de Las Navas de Tolosa (16/07/1212) o batalla d’Al-‘Uqab (pels musulmans). Ja de gran i vell, el van enviar als Pirineus a perseguir infidels, pagans i bruixes i es va instal·lar al seu castell de l’Empordà. Allà, el comte es va morir i va tornar a la vida convertit en un vampir jove. La paraula vampir és més moderna, del segle XVIII, aleshores aquests eren coneguts amb altres noms com "estruga", "revivent" (A Romania s'anomenaven "strigoi" o "nosferatus"). Aquest vampir xuclava la sang a la gent d'aquell temps i seduïa a les noies joves.
Tot sembla que va començar en uns fets que van passar l’any 1173, quan el rei s’enfrontava a problemes de normalització religiosa en el seus territoris. A mesura que s’anaven reconquerint terres als musulmans el Rei s’havia de preocupar que els vilatans no volguessin col·laborar amb els musulmans en contra seva. El Rei, conjuntament amb el Bisbe Guillem de Torroja (1144-1171) van demanar al Comte Guifred Estruch que organitzés una campanya de persecució contra el no cristians de la comarca i per això li van cedir el castell de Llers. A partir d’aquí hi ha diverses versions que han arribat fins avui mitjançant la tradició oral. Una parla de la traïció d’un dels seus capitans que el va enverinar per que la seva filla Núria el va rebutjar. Unaltre diu que va ser convertit per les bruixes que va cremar en la foguera, que el van maleir i va començar a aparèixer per les nits xuclant la sang dels animals i finalment la de les persones. Diu la llegenda que al final una monja vella va acabar amb ell, altres fonts diuen que va ser un ermità d’origen jueu que el va fer descansar en pau amb un ancestral sortilegi de la càbala.
Sigui com sigui Estruc és una de les primeres llegendes de vampirs de la història del vampirisme. Altres fets més històrics ens donen a conèixer un personatge real que visqué en les contrades esmentades. S'anomenava Arnalli Estrucionis i es casà amb n'Arnaldeta Sitjar (que morí el 1214 i està enterrada a la col·legiata de Sant Fèlix, i el sepulcre de la qual es conserva encara avui). Pocs historiadors s'han apropat a aquesta història.
Per més info podeu consultar el web de la família Estruch, ara a França, http://www.estruch.fr.st/ DSC 629
EL DIA
Fa pocs dies vaig a estar a TERRADES, gaudint de la Ruta Gastronómica de la Cirera, promoguda per 17 restaurants que es dediquen a oferir-nos plats amb aquest saboròs fruit. I amb aquesta excusa pots fer moltes excursions per les contrades tot coneixent llocs llogarets i racons de la comarca. No sabeu on para TERRADES? Es troba a la Garrotxa d'Empordà, una àrea entre la plana de l'Empordà i els contraforts de la Garrotxa, arribant a Figueres, a ma esquerra. Prop de Terrades hi ha molts llocs per perdre's magnífics. Si a sobre el dia acompanya i fa un sol d'aquells ben maco de l'Emporda us aseguro que l'experiència val molt la pena. Per acabar d'arrodonir-ho vaig poder gaudir de l'estança a LA FORNAL DELS FERRERS, on apart de tractar-nos magnificament vaig poder menjar un rap amb escabetx de cireres que em va seduir des del primer moment. (i on vaig poder tenir coneixença de la llegenda de l'ESTRUC)
La ruta estarà funcionant fins a finals de Juny, consulteu les webs, però LA FORNAL està oberta sempre. Tota la ruta que vaig fer em va nar molt bé. Donant voltes per aquelles contrades i d'àpat en àpat em venien al cap continuament temes per fer un post. El castell de noséon: un post sobre llegendes. El riu: un post sobre l'aigua. El bambú: un post sobre crisi i flexibilitat, qualsevol cosa, visita o detall es convertia en post. Ara em toca fer-ho realitat.
El món, en meravelles i jocs atrafegat,
és petit i vermell i fresc com les maduixes.
Josep Carner (Barcelona 1884-Brussel·les 1970)
o com les cireres .
1 Comments:
El comte Estruch es un personatge literari de Salvador Sáinz publicat en 1991.
Hi ha comptes curts del mateix escriptor.
Publica un comentari a l'entrada
<< Home