02 de febrer 2008

L'HOMENATGE DEL DIA



Avui es commemoren els 800 anys del naixement del rei JAUME I. Per celebrar-ho s'ha fet una crida entre els bloggers a penjar un post que inclogui un fragment del 'Libre dels feits' (aquí en teniu el text) i una reproducció del Penó de la Conquesta, la bandera que els andalusins van hissar a les Torres de Quart de València en senyal de rendició.


I així ho faig.

Per conèixer la vida de Jaume I consulteu aquí la wikipedia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_I

I jo us poso el text que he triat, que resulta que és el text final del llibre, on mor en JAUME I, que podríem dir també que va ser el primer blocaire, doncs tots el "llibre dels fets" no deixa de ser un gran blog de la seva vida, dictat als seus escribents, i que ha passat a la història narrant-nos tota sa vida. I és on ell mor però també on tot comença i on nosaltres continuem, desde fa 800 anys, agafant el seu relleu, i lluitant per assolir ser una gran nació, un pais independent i un poble orgullós.

566. E a en tant alguns dies con nos haguessem en cor danar a Poblet, e de seruir la Mare de Deu en aquell logar de Poblet, e fossem ja partits Dalgezira, e fossem en Ualencia, a nos cresque la malaltia: e plach a nostre Senyor que no complissem lo dit uiatge que fer uoliem...
E aqui en Ualencia en lany de ·M·CC·LXXVI·, ·VIº· Kalendas Augusti, lo noble en Jacme, per la gracia de Deu Rey de Arago, e de Maylorques, e de Ualencia, Comte de Barcelona e Durgell, e senyor de Montpeyler, passa de aquest segle: Cuius anima per misericordiam Dei sine fine requiescat in pace:
Amen.
Aquest libre feu escriure lonra en Ponç de Copons per la gracia de Deu abbat del honrat Monestir de sancta Maria de Poblet: en lo qual Monestir jau lo molt alt senyor Rey en Jacme, aqueyl de que aquest libre parla dells feyts que feu ni li endeuengueren en la sua uida.
E fo escrit en lo dit Monestir de Poblet de la ma den Celesti Destorrens, e fo acabat lo dia de sent Lambert a ·XVII· dies del mes de setembre, en lany de ·M·CCC·XLIII·






Free counter and web stats