17 de gener 2007

L'INSULT DEL DIA


Hola a toton!!

Avui anirem una mica més tranquils i no penjaré coses tan provocadores com les d'ahir, on les vem veure de tots els colors: misògins, maltractadors d'animals, fatxes, ... ( i no ho dic per l'aniversari del Joan!!)

Avui, ara us vull ampliar el vostre vocabulari amb unes quantes de les expressions, paraules o mots que van sortir al llarg del programa "Caçadors de paraules" de dilluns passat. Anava d'insults. I aquí us en deixo uns quants. Ep! feu-los servir valens?

Pinotxo, Tronxanaps, pixatorta, emparrat, ambercocat, bàcora, apardalat, arreuot, badoc, fill de setze pares i una mare borda, balostia, atontat de les bombes, carnús, desvirgagallines, morros de cony, xarrupaescrots.

Més curiositats de la llengua i la història: Ens situem a Xàtiva. Allà diuen "pacamunt" enlloc de capamunt, però en el museu tenen una cosa "pacavall", és a dir girada al revés. És un quadre de Felip V. I això? Doncs això és com una venjança. Felip V va fer cremar la ciutat 3 vegades i per això el tenen al revés, i és molt dificil trobar algú de Xàtiva que es digui Felip de nom. Per anar al lavabo diuen anar al ponedor o anar a can Felip. I per últim, sabeu com es diuen els nadius de Xàtiva: Socarrats.

Unaltre: A Solivella parlen "xipella", una variant del català que fa acabar els plurals amb "i" i no amb "e".

Més insults: "polaco". Aquest ens el diuen a naltros. Perqué? N'hi ha que diuen que per que els catalans vem participar en alguna guerra ajudant els polacos, però la primera vegada que està documentat data del 1870 on en un diari republicà de la època se'ns comparava Catalunya i Espanya com Polonia i la gran Rusia, opresors i oprimits. I després, està clar, perque els espanyols no ens entenen quan parlem. I aquesta és una "tradició" que s'ha passat i enquistat esobretot en els cuartells militars. Alguna cosa hi haurà de certa, per que com seran les coses que sabeu quin és l'himne oficial del sindicat Solidarnosc de Polonia (i dir Solidarnosc és dir-ho gairebé tot a Polonia), doncs l'himne és "L'estaca" del Lluis LLach.
A la foto una botifarra.
Free counter and web stats