01 de juny 2006

L'ENTREVISTA DEL DIA 1/06/06

ENTREVISTA // BELKACEM LOUNÉS >> ECONOMISTA"
¡Obrin menys mesquites i més centres culturals!"
• El president del Congrés Mundial Amazic dibuixa la comunitat magribina de Catalunya


Va néixer a la Cabília (Algèria)Professor de la Universitat de Grenoble.El 80% dels immigrants magribins que viuen i treballen a Catalunya són amazic o berber. La cultura amazic, que té 12.000 anys d'antiguitat, s'estén des d'Egipte fins a Mauritània. Belkacem Lounés, apassionat president del Congrés Mundial Amazic que ha firmat un conveni amb el Centre Unesco de Catalunya, explica com són.

--La immigració magribina causa alguns recels. ¿Els desfà?--És una immigració recent. Molts són gairebé analfabets. S'ocupen de feines no qualificades i estan poc oberts a la cultura catalana.
--¿La religió hi té alguna cosa a veure?--La majoria ve amb un coneixement religiós molt limitat, però carregat de dogmatisme. Això facilita la feina als ideòlegs del fonamentalisme islamista.
--¿Parla de manipulació?--Sí. La cultura amazic és contrària al fonamentalisme. És molt important que vostès trobin un mètode per recolzar-los. No construint mesquites, sinó ajudant-los a recuperar la seva cultura.
--¿Com és aquesta cultura?--La meva mare, de la Cabília, sempre diu que, després de la mort, serem jutjats de manera individual. ¡Una formulació laica! La laïcitat és practicada per moltes de les persones que mantenen les tradicions amazic.
--Potser la religió és un escut contra un entorn hostil.--¡La societat catalana no és hostil! Estic convençut que els immigrants saben que estan en un Estat de dret. Han vingut aquí voluntàriament. ¡Si no els agrada, se'n poden tornar! Però no ho fan, ¿no?
--Potser no els és possible.--No. Catalunya els agrada. Tenen llibertat de creença i ningú rebutja la seva manera de vestir ni de menjar. Per això insisteixo a parlar de manipulació. Hi ha gent que s'encarrega de dir-los: "¡Compte, això no és Catalunya, és Occident!" Juguen al joc del xoc de civilitzacions.
--¿Amb quina intenció?--La intenció dels fonamentalistes islàmics és governar el món a la seva manera. Necessiten adeptes, per pressionar en el seu nom. Ho fan als carrers, com passa a França, i fan servir altres mètodes com el terrorisme. Europa ha de respondre a aquesta amenaça fonamentalista a través del coneixement de la cultura amazic, que és una cultura d'obertura al que és universal.
--Es podria interpretar com una interferència.--¡S'ha de fer! Certes pràctiques són contràries a la integració. Si jo vinc a viure a Catalunya, he de ser una mica català. ¡Això ha d'estar molt clar! Vostès són a temps d'aturar l'amenaça als valors de la civilització.¡Obrin menys mesquites i més centres culturals!
--Si vostè no fos immigrant, l'acusarien de racisme...--S'ha de dir fort i clar que no volem certes pràctiques que són contràries als valors universals.
--La discussió del vel a França va portar cua.--L'obligatorietat del vel és el resultat d'una altra manipulació. Els diuen: "Si no el portes, ets una mala musulmana". Això no està bé. Si un entra en un programa d'educació, ha d'acatar les regles. A la Cabília, on vaig començar el col.legi, no m'hi deixaven entrar si portava el cabells llargs. ¿Això és exclusió? No. L'escola ensenya el respecte a l'altre.
--¿A la dona també?--Els amazic respecten per sobre de tot els més febles. La dona, el nen, el vell, la naturalesa.
--Això dels més febles...--La relació entre home i dona no és una relació de dominant i dominat. Mentre el poder domèstic pertany a la dona, l'home és com un ministre d'Exteriors. Tot i que, en cert sentit, l'islamisme ens ha fet mal...
--¿En quin sentit?--Ha intentat convèncer que la dona és un ésser que s'ha de sotmetre a l'home. I l'home, que és home abans que amazic i que qualsevol altra cosa, s'adapta a tot allò que li facilita la vida.
--Són un poble antic.--La nostra escriptura té 3.000 anys d'antiguitat. ¡És una de les primeres del món! Però com que és l'escriptura d'un poble no dominant, no compta... Avui parlen l'idioma 30 milions de persones. ¿Sabia que Gibraltar és un nom amazic?
-Jebel Tarek.--Tarek va ser el cap de la Conquista. D'aquí ve la Muntanya de Tarek.
--Ara és d'Isabel II...--(Riu) Doncs nosaltres no volem fronteres al nord de l'Àfrica, sinó un país que funcioni sobre els principis culturals amazic, que són els de la humanitat. Si ho aconseguíssim, la pau seria global i duradora.
NÚRIA navarro.
www.elperiodico.com
Free counter and web stats