23 de maig 2007

LA JUGUESCA DEL DIA


M'envia el Toni +- un escrit per a q el penji. Qui l'encerti o s'apropi més guanyarà com sempre un pot d'olives. Demà publicaré la resposta (que també me l'ha enviat).



¿Qué relación puede existir entre el ancho de vía en los ferrocarriles de Estados Unidos, de 143,5 centímetros, con el trasero de un caballo? ¿Y ese mismo trasero con los cohetes espaciales? Pues mucha más de lo que nos podamos pensar.

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

Benvolgut Toni:
Aquesta juguesca ja va sortir fa un parell d'anys i es per això que me la se, no per que un sigui intel·ligent.

Els romans calculaven l'amplada de l'eix entre rodes del carro en funció de l'amplada de dos culs de cavall.
Com que els surcs en els camins de les seves quadrigues, s'imposaren, qui sortia d'aquestes distancies anava de mal borràs circulant per les vies i camins, així que s'estandarditzaren aquestes mesures, que passaren a ser el patró de l'eix que feien servir els ferrers.
Aquesta mida feren per par servir-la els constructors de tren i ens comporta l'ample de via europeu. (ample emprat per tothom inclòs Ferrocates de la Gene, però no per part de la Renfe).
La cosa arriba a l'extrem de quan la NASA fabrica satelits, a de tenir en conte aquesta amplada per que les peces han de ser desplaçades per tren fins arribar a cap canyaveral.

11:54 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home

Free counter and web stats