17 de març 2006

LA NOTICIA DEL DIA 17/03/06



Una ruta en favor de la mar
Molts de vosaltres vàreu venir alguna vegada a Premià a la festa de les tortugues. Cada any el CRAM organitzava una festa on es feia l'alliberament de les tortugues recuperades al centre. CRAM vol dir Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM). Doncs avui, el Vell Marí, del CRAM, s'embarca per dos anys a estudiar espècies en perill d'extinció.
El Vell Marí, es un vaixell de vela de dos pals, i recorrerà bona part de la Mediterrània i de l'Atlàntic amb la idea de vetllar per la supervivència d'espècies en perill d'extinció. A bord hi haurà quatre biòlegs especialistes en ciències de la mar i la tripulació habitual del navili.
De cap a cap de set mil milles marines els científics embarcats treballaran amb les confraries de pescadors: 'Escoltarem les seves opinions i les dificultats amb què topen, perquè tenen un gran coneixement de la situació', explica Ferran Alegre. Una de les missions del viatge és d'ensenyar als pescadors com han d'actuar si, per error, capturen exemplars d'una espècie en perill d'extinció, com la tortuga, que sovint s'enganxen a les xarxes dels pescadors. Segons dades del CRAM, dels 15.000 exemplars de tortuga careta capturats accidentalment a la Mediterrània nord-occidental, la meitat es moren una vegada tornats a mar perquè duen hams clavats a la boca o a l'esòfag. A la nau, de setze metres d'eslora i dos arbres, els biòlegs treballaran en la recuperació d'animals marins.
El Vell Marí, que salparà de Roses, farà rumb a la costa valenciana i més tard, a les Balears. El periple continuarà per la costa oriental de la Península Ibèrica, baixarà fins a les Canàries i després enfilarà amunt, passant per la costa portuguesa. Continuarà per Galícia, Cantàbria, Astúries i Euskadi, última etapa del viatge. Un altre dels propòsits d'aquest projecte de gran abast és de sensibilitzar la població sobre l'estat de la nostra mar i de com s'ha malmès aquests últims anys per l'explotació del litoral i la sobrepesca.
Free counter and web stats