17 de maig 2006

LA NOTICIA DEL DIA 17/05/06


El tren a Montcada, soterrat el 2009
SEGONS NOTICIES PUBLICADES AVUI AL DIARI "AVUI" I "EL PERIODICO"





La plataforma Tracte Just, Soterrament Total de Montcada i Reixac va entregar ahir gairebé 12.000 firmes al departament d'Obres Públiques per exigir el soterrament total de les vies del ferrocarril convencional al seu pas per la població. Membres de la plataforma es van desplaçar fins a la seu del departament, on van ser rebuts pel secretari de Mobilitat, Manel Nadal.
Segons el portaveu dels veïns, Jaume Relat, la trobada va ser "molt positiva", perquè Nadal es va comprometre a arrencar un compromís del ministeri de Foment per començar les obres en un termini màxim de 18 mesos, la qual cosa vol dir que les obres podrien acabar el 2009. Foment es va comprometre a soterrar totalment les vies, un cop acabades les obres del pas del TGV per la ciutat, però va posar un termini molt llarg de començament dels treballs. Per la seva banda, la comissió de Foment del Congrés va confirmar ahir que la línia d'alta velocitat se soterrarà al seu pas pel municipi vallesà.





Congrés dels Diputats va aprovar ahir per unanimitat tramitar immediatament i conjuntament el soterrament a Montcada i Reixac del tren de França (Barcelona-Portbou) de Renfe i el futur AVE. La proposta, presentada pel diputat Joan Herrera (ICV) amb esmenes del PSC i CiU, va prosperar amb el compromís que abans de sis mesos s'haurà redactat el nou projecte per cobrir les vies convencionals.La notícia va arribar a la plataforma Tracte just, soterrament total quan s'esperaven davant de la porta de la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), a Barcelona, per entregar al secretari de Mobilitat, Manel Nadal, les més d'11.000 firmes recollides per recolzar la reivindicació.Jaume Relat, portaveu de la plataforma, es va mostrar satisfet al sortir de la reunió amb Nadal perquè, va dir, els va brindar col.laboració. I no va ocultar la seva alegria al conèixer els detalls de la decisió del Congrés: "Això ja són més que bones paraules", va assegurar. No obstant, Relat va advertir: "No abaixarem la guàrdia ni afluixarem en la lluita fins a tenir per escrit una data de l'inici de les obres".
MANIFESTACIÓ DE VEÏNS
Unes cent persones van anar ahir a la tarda en dos autocars fins a l'estació de Sants, i després, en manifestació, fins a la seu de la PTOP, per reclamar "la complicitat" del Govern. L'objectiu era aconseguir l'ajuda de la Generalitat per pressionar el Ministeri de Foment per complir el seu compromís del 1991 de soterrar tota la línia fèrria al municipi en paral.lel a les obres de l'AVE. L'entitat va admetre que "s'ha d'aprofitar l'ocasió", segons va explicar un altre portaveu, Josep Bacardit. Montcada té tres vies de tren (a les quals se sumarà l'AVE), dues autopistes i tres carreteres.Nadal va prometre fer el possible perquè, "abans de final de juny", tingui un document firmat pel secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, amb la data d'inici de les obres. "Només llavors respirarem tranquils", va dir Relat.
DIFICULTATS
El col.lectiu, impulsat al gener per 30 exregidors locals de totes les forces, va néixer davant la intenció de Foment de canviar el pla que avalava l'ajuntament i soterrar el traçat només parcialment al.legant dificultats tècniques per l'autopista i el riu Ripoll.Des d'aleshores, milers de persones es van mobilitzar amb talls de carreteres per exigir el cobriment, fins que finalment el ministeri va acceptar tornar a tramitar el projecte inicial.
Free counter and web stats