10 de gener 2006

LA NOTICIA DEL DIA 10/1/06

L'enigma del crani de Mozart perdura malgrat els últims estudis

L'acarament de l'ADN de les restes i el d'uns familiars no dóna dades fiables
Diu la llegenda que el cos de Mozart, enterrat a Viena el 1791 en una fossa comuna per a indigents, no va desaparèixer del tot sota terra. Un enterramorts que sabia identificar el cadàver de l'avui considerat com un dels músics més genials de la història va treure el crani de la tomba el 1801. El programa de la Radiotelevisió Austríaca Mozart, recerca de vestigis no va poder aclarir ahir el misteri sobre l'autenticitat d'aquesta relíquia, que fa més de 100 anys que es conserva a la Fundació Mozarteum de Salzburg.
L'equip de l'Institut Forense d'Innsbruck, en col.laboració amb els laboratoris d'ADN de les Forces Armades dels Estats Units a Rockville, va ser incapaç de desxifrar l'enigma tot i haver extret ADN tant del crani --a partir de dues dents-- com d'un floc de cabells de Mozart. La investigació va comparar les dades genètiques d'aquest ADN amb les que s'havien obtingut d'ossos pertanyents a l'àvia materna, Euphrosina Pertl, i a la neboda del músic, Jeanette. Les restes de totes dues van ser exhumades l'any 2004 a Salzburg, amb certa polèmica, per poder oferir un dictamen definitiu.
Però, malgrat tots els esforços realitzats, el misteri continua intacte, ja que les mostres d'ADN van oferir resultats diferents. Fins i tot la informació genètica que es va extreure de dos cabells de Mozart va resultar ser diferent en cadascuna de les mostres capil.lars i, a més a més, no coincideix ni amb les del crani ni amb les restes de les parents del compositor.
El programa havia anunciat que el dictamen dels investigadors seria definitiu per resoldre un dels principals misteris de la música. Però, en lloc d'això, només ha aportat més confusió al tema. El cadàver de Mozart segueix fent parlar. La llegenda continua.

www.elperiodico.com
Free counter and web stats