16 de novembre 2005

L'ENTREVISTA DEL DIA

ALICIA ORTEGA
Burgos, 1972.Economista
Directora de producte de Durex.
Malgrat que Grècia és el país més actiu sexualment --la mitjana és de 138 relacions a l'any--, els espanyols, que ronden les 105, han demostrat ser dels més previnguts a l'hora de la trobada sexual. Així ho ha determinat l'Informe Durex 2005, l'estudi més gran fet en l'àmbit dels hàbits sexuals, i realitzat en 41 països. Alicia Ortega és la portaveu d'aquest inestimable document.
--Una mitjana de 105 relacionssexuals a l'any. ¿Espanya va bé?--
El nostre perfil de sexualitat és més sa que el d'altres països. A Suècia i Noruega, on pressuposem més educació sexual, no n'estan satisfets i es desprotegeixen molt. Aquí, en canvi, ens protegim en el 73% de les relacions i valorem la qualitat per damunt de la quantitat.
--Grècia puja al podi. ¿D'aquí ve el seu baix índex de productivitat?--
Mentre els directius també estiguin contents... Jo crec que, pel que fa a la productivitat, al final hi arribaran. Miri el que va passar amb els Jocs.
--Després ens guanyen Croàcia i Montenegro. ¿Què passa a l'Est?--
En la sexualitat hi influeixen factors religiosos, ètnics, culturals. En la ultramoderna Japó, per exemple, la freqüència de relacions és baixa (45 vegades a l'any), però està molt acceptat el tenir una amant fixa.
--França ha baixat fins a la sisena plaça. ¿Això explica els disturbis?--Lamentablement, darrere dels disturbis hi ha un rerefons social. Si s'arreglessin amb més sexe, aniria a promoure'l com si fos Joana d'Arc.
--¿Què li ha semblat l'informe a la Conferència Episcopal?--
No s'ha pronunciat.
--Doncs el document assegura que la virginitat es perd abans.--
La mitjana ha baixat dels 17,7 anys als 17,5. I és normal. Els joves s'inicien abans, com passa en tantes altres coses. Més que alarmar-nos, n'hem de fer un seguiment. L'important és que els joves estiguin preparats per iniciar-se sexualment. En tots els sentits.
--¿Què passa en altres països?--
Els més avançats a l'hora d'iniciar- se són els islandesos, als 15,6 anys, i els més tardans, els indis, als 19,8. És bo donar aviat una educació sexual i adequada a cada edat. Sovint, als 14 anys no saben que del petó a la penetració hi ha molts matisos. Això els donaria variables per decidir si volen iniciar-s'hi o no
--Els anglosaxons sempre hi posen alguna nota de color, ¿oi?--
Sí. Un 20% dels nord-americans i els australians declaren practicar trios amb assiduïtat, i uns altres asseguren que tenen alguna relació homosexual tot i ser heterosexuals. ¿Potser són conservadors excepte en assumptes de llit?
--Parlant de llit... Segueix sent l'escenari més freqüentat.--
Sí, ho segueix sent, però els cotxes, els lavabos i els parcs van guanyant públic.
--¿Som previsibles?--
!En absolut! El 70% admeten que els agrada experimentar. Hem passat de la reproducció a un impuls més fort del sexe recreatiu. I és la dona qui lidera aquest canvi.-
-¡Què diu ara!--
La dona ha sigut qui ha passat de la genitalitat a la sensorialitat. No es vol limitar a la penetració, sinó treballar la resta del cos. Per això a Espanya ha crescut l'ús de vibradors, que puja fins al 15%. I no són només per a ús femení, com es pensa, sinó per a la parella.
--¿Algun altre adminicle de moda?--
Els lubricants, que no s'han d'associar només a sequedat vaginal, frigidesa o sexe anal, sinó a estímul, massatge i joc.
--Ja veig proliferar la venda de material a domicili...--
¡El tuppersex ja funciona! Les dones volen provar coses noves, però encara els costa entrar al sex shop. Falla el punt de venda.
--El que no falla és el sexe a l'oficina, segons l'informe.--
El 15% admet practicar-ne. Fem tots tantes hores extres que... acaba sorgint afecte mutu.
--Vaja. ¿La sexualitat té una vida llarga i pròspera?--
¡Va a més! Estem entrant en la recerca de l'espai propi en tots els àmbits. A part de conciliar feina i família, anem prenent consciència que s'ha de deixar temps per estimar-se a un mateix. Cuidar la pròpia sexualitat serà d'interès general.
--¿Què mata aquest impuls tan creatiu i saludable?--
El desinterès. Com en l'esport, s'ha de practicar. Quan agafes fons, no només no costa, sinó que enriqueix. Però així que ho deixes, ets capaç de viure sense.
--Per cert, ¿hi ha algun fet diferencial català?--
No en tinc dades. Suposo que els catalans són tan treballadors que... L'estrès no afavoreix el relax.
www.elperiodico.com
Free counter and web stats